18 december, 2023

Hoe kan onderkoeling voorkomen worden bij werken op hoogte

Onderkoeling is een verschijnsel dat iedereen kan overkomen. Te water raken is een duidelijke aanleiding voor onderkoeling, maar ook op het droge kan onderkoeling optreden. Het kan iedereen gebeuren die buiten actief is en dus ook tijdens het werken op hoogte.

Mogelijke oorzaken van onderkoeling
Vooral wanneer u lange tijd buiten in de kou doorbrengt, is het verstandig om  voorzorgsmaatregelen te nemen om onderkoeling en de bijbehorende risico’s te voorkomen. Bij buiten werkzaamheden op hoogte is het risico op onderkoeling hoger omdat de luchttemperatuur daalt naarmate de hoogte toeneemt. Bij droge lucht is de afname ongeveer 1 graad per 100 meter. Dit lijkt niet veel maar kan genoeg verschil maken om het risico op onderkoeling te verhogen. Dit risico neemt verder toe als de lucht niet droog is, dus als het mist of regent.

Ook al merken we het niet, ieder mens verliest voortdurend warmte en maakt voortdurend warmte aan. Wanneer de warmteafgifte groter is dan de aanmaak, zal de lichaamstemperatuur dalen. Vooral bij veel wind en wanneer men nat is, zal afkoeling sneller optreden.

Tekenen en risico’s van onderkoeling
Het eerste stadium van onderkoeling is kippenvel. In het tweede stadium van onderkoeling gaat het lichaam rillen en treedt er soms agitatie (rusteloos of opgewonden) op. In een volgend stadium word de persoon in kwestie suf en sloom en gaat hij slechter presteren. Coördinatie en beoordelingsvermogen nemen af. Omdat de spraak verward kan raken, kun je de indruk krijgen dat de patiënt dronken is. De spieren kunnen verstijven waardoor er nauwelijks kracht meer is in armen en benen. Beneden de 32 graden zal bewusteloosheid optreden en rond de 28 graden veroorzaakt de lage lichaamstemperatuur een spontane hartstilstand.

Onderkoeling voorkomen
Onderkoeling kan worden voorkomen door een goede kledingkeuze en de juiste uitrusting. Draag voldoende warme kleding zoals thermo-ondergoed, fleece tussenlaag, water- en winddichte maar wel ademende bovenlaag of een warmte-overall (winter overall). Vergeet vooral niet het hoofd goed te beschermen, het betreft een relatief groot oppervlak en daardoor gaat er veel warmte verloren, dus draag een lekkere muts. 

Zorg voor persoonlijke noodsignalen zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon en zorg dat er collega’s in de buurt zijn die weten dat je op hoogte aan het werk bent. Draag het veiligheidsharnas zodat je niet uit de bak kunt vallen bij eventueel verlies van bewustzijn.

Al onze nieuws en blog artikelen

Boels Rental neemt Riwal over
Boels Rental kondigt met trots de geplande overname van Riwal aan. Een gerenommeerd verhuurbedrijf met een rijke historie en expertise in voornamelijk hoogwerkers. De voltooiing van de overname is gebonden aan enkele gebruikelijke voorwaarden, zoals goedkeuringen door de relevante mededingingsautoriteiten.
Lees meer…
Nieuw online platform
Riwal biedt klanten een digitale upgrade met een nieuwe website en een verbeterd klantportaal om hun verhuurervaring verder te verbeteren. Riwal.com en het klantportaal My Riwal combineren een aantrekkelijk design met gebruiksvriendelijke functies. We maken zakendoen gemakkelijk: alle branchekennis en verhuurinformatie is nu toegankelijk op één plek.
Lees meer…
Hoe kan onderkoeling voorkomen worden bij werken op hoogte
Onderkoeling is een verschijnsel dat iedereen kan overkomen. Te water raken is een duidelijke aanleiding voor onderkoeling, maar ook op het droge kan onderkoeling optreden. Het kan iedereen gebeuren die buiten actief is en dus ook tijdens het werken op hoogte.
Lees meer…