De transitie van diesel naar elektrisch
Hiermee proberen wij bij te dragen aan de doelstellingen van de Verenigde Naties om te investeren in schonere energie, de verduurzaming van steden en gemeenschappen en een verantwoorde consumptie en productie. Onze aanpak voor deze transitie is trapsgewijs opgebouwd:
Momenteel (2020) bestaat 70% van de Nederlandse verhuurvloot (3.000 machines) uit elektrisch materieel.
Doel tot 2025
Wij streven ernaar om 80% van onze verhuurvloot in 2025 te laten bestaan uit elektrisch aangedreven materieel. Om dit te realiseren zullen we zelfs tijdens COVID-19 (2021) periode fors investeren in de elektrische machines. Ook blijven we grote (knikarm) telescoophoogwerkers ombouwen van diesel- naar elektrisch aangedreven machines.
Doel tot 2030
Tot 2030 zullen we dit plan voortzetten en zullen we blijven investeren in elektrische machines waarbij ons doel is om 90% van onze verhuurvloot te laten bestaan uit elektrisch aangedreven machines. De overige 10% van de verhuurvloot zal dan nog bestaan uit zeer zwaar materieel, zoals grote telescoophoogwerkers en verreikers waarbij een elektrische optie naar alle waarschijnlijkheid niet mogelijk is. Om deze machines te verduurzamen is een andere technologie/brandstof nodig, zoals bijvoorbeeld het gebruik van (schoon opgewekte) waterstof. In de tussentijd gebruiken we een alternatieve brandstof Shell GTL Fuel, voor al het diesel aangedreven materieel.
Luisteren en meedenken met onze klanten
Het geheim van een succesvolle onderneming is luisteren naar de behoeften van de klant en daar op inspelen. Dus wat doet Riwal wanneer een klant vraagt om een duurzame oplossing die nog niet beschikbaar is op de markt? Wij luisteren. Zo wilde bijvoorbeeld één van onze grootste klanten van Riwal volledig elektrische telescoophoogwerkers, maar er waren alleen maar dieselaangedreven telescoophoogwerkers beschikbaar, dus besloot Riwal zelf deze hoogwerkers te ontwikkelen. Een ander voorbeeld is ons oplaadstation, wat is ontwikkeld nadat wij geconstateerd hadden dat aan het einde van de dag op de bouwplaats alle elektrische machines tegelijkertijd opgeladen moeten worden, wat een enorme piekspanning creëerde in het netwerk.
Daarnaast hebben wij digitale oplossingen ontwikkeld, zoals onze BIM adviezen die ervoor zorgen dat men inzicht krijgt welke elektrische machines geschikt zijn voor een specifiek project. Maar ook met ons online klantenportaal My Riwal verzamelen wij belangrijke meetgegevens (te downloaden via BREEAM rapportage), zoals het percentage elektrisch- en dieselaangedreven machines in projecten, de hoeveelheid elektriciteit en diesel die wordt gebruikt en de kosten van die energie.
Dankzij de unieke combinatie van gegevens, samenwerking met klanten en productinnovatie van Riwal is het onmogelijke nu mogelijk.