Inschrijven nieuwsbriefFAQSnelle aanvraag
Netherlands - Dutch
 • Belgium - Dutch
 • Croatia - Croatian
 • Denmark - Danish
 • France - French
 • Germany - German
 • Kazakhstan - English
 • Kazakhstan - Russian
 • Netherlands - Dutch
 • Norway - Norwegian
 • Poland - Polish
 • Slovenia - Slovenian
 • Spain - Spanish
 • Sweden - Swedish
 • United Kingdom - English

Parcoursrecord Riwal Hoogwerkers halve marathon 2019

Winnaar Roy Hoornweg

Afgelopen zaterdag 9 maart was het dan zover, toen vond de 43e editie plaats van de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon. Met maar liefst 915 deelnemers die finishten (200 meer dan in 2018) en een nieuw parcoursrecord voor de mannen was deze halve marathon een groot succes.

Opmerkelijk resultaat
Een opmerkelijk resultaat, vooral omdat de weersomstandigheden erg zwaar waren. Dit lag niet aan de temperatuur, die met ongeveer 12 graden ideaal was voor het lopen van een halve marathon. De zware wind op de onbeschutte dijken van Dordrecht zorgde er echter voor dat de wedstrijd een stuk zwaarder was dan de afgelopen jaren.

Des te verrassender is het recordaantal deelnemers dat dit jaar deelnam aan onze wedstrijd. De hardlopers lieten zien dat zij niet alleen mooiweerlopers zijn, maar dat zij onder alle omstandigheden kunnen presteren. Maar liefst 915 lopers finishten een van de afstanden die deel uitmaken van de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon. Onder hen was een flinke groep werknemers van Riwal die met hun deelname nog meer kracht gaven aan de nieuwe naamgever van deze loop en het hoofdsponsorschap van Riwal Hoogwerkers.

Jeugdlopen
Van de 915 lopers waren er maar liefst 190  kinderen. De kinderen waren vooral van thuisvereniging Fortius en (traditiegetrouw) OBS De Griffioen. De kinderen lieten zich niet kennen door de wind, want de tijden deden zeker niet onder van die van vorige jaren. De haren aan de finish waren dan wel verwaaid, maar de gezichtjes niet minder trots.

5 en 10 km prestatielopen
Bij de prestatielopen van 5 en 10 kilometer deden dit jaar dubbel zoveel lopers mee als voorgaande jaren. De concurrentie was dus ook een stuk groter. In dit sterkere deelnemersveld op de 5 kilometer kwamen Wouter Baas bij de mannen en Karlijn Schipper bij de vrouwen als winnaars uit de bus. Zij finishten in respectievelijk 16.57 en 19.44. Bij de 10 kilometer gingen de titels naar Wijnand Fransen in 39.13 en Brigitte Ooms in 47.27.

Halve marathon
De halve marathon bleek een ware uitputtingsslag te zijn door de sterke wind. Het eerste gedeelte van het parcours in de richting van de Merwelanden ging gemakkelijk door een comfortabele wind in de rug, maar vanaf het 10 kilometerpunt was het kilometers lang opboksen tegen de wind. De wind leek echter geen vat te hebben op Roy Hoornweg. Hij gebruikte de halve marathon als test voor het hazen van Sifan Hassan in Berlijn op 7 april. Het bleek een succesvolle test, want het parcoursrecord van de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon uit 2015 werd verbroken. Hoornweg finishte in een tijd van 1.07.52 en pakte daarmee de eerste plaats. Hij werd gevolgd door Maarten van Zetten en de winnaar van 2014, Peter-Jan Hardenbol, die het zilver en brons pakten. Het vermelden meer dan waard is de prestatie van Timo de Geus. De winnaar van 2018 eindigde op de vierde plaats, hoewel zijn netto tijd sneller was dan die van Hardenbol. De bruto tijd is echter leidend bij het toekennen van podiumplaatsen.

De Fortiusatlete Annemarie Kersbergen wist te herhalen wat Marianne Schipper en Agnes Schipper in eerdere edities deden. Zij prolongeerde haar titel op de halve marathon bij de vrouwen in een tijd van 1.28.12. Hiermee was zij verwaarloosbaar langzamer dan het afgelopen jaar, wat erg knap is gezien de zware omstandigheden. Achter haar finishten Petra Sloots en Vivianne Steegstra, die respectievelijk de zeges in de categorieën vrouwen 45 en vrouwen 35 pakten.

Bedankt
Naast de vele lopers, trotseerden ook tientallen vrijwilligers de gure weersomstandigheden. De organisatie bedankt al deze vrijwilligers hartelijk voor hun inzet. Het groeiende aantal deelnemers laat zien dat wij, met behulp van alle vrijwilligers, bezig zijn om van de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon een nog competitievere loop te maken.

De lopers kunnen nu uitrusten van de wedstrijd (of misschien wel voorbereiden op de volgende), maar de organisatie is alweer hard aan de slag om de volgende editie nog succesvoller te maken. Hopelijk tot volgend jaar!