Riwal paraplu in de regen

13 oktober, 2023

Lees meer tips voor werken in weer en wind

Onderkoeling is een verschijnsel dat iedereen kan overkomen. Te water raken is een duidelijke aanleiding voor onderkoeling, maar ook op het droge kan onderkoeling optreden. Het kan iedereen gebeuren die buiten actief is en dus ook tijdens het werken op hoogte.

Lees meer tips voor werken in weer en wind

Bij stormachtig weer kan werken een uitdaging zijn, vooral voor professionals, die hun werk onder andere op hoogte verrichten. Om de veiligheid te garanderen voor de mensen die werken met hoogwerkers, gelden regels en richtlijnen waarbij het verstandig is deze op te volgen. Ingeborg Gabriëls, SHEQ Manager van Riwal Hoogwerkers B.V., geeft praktische tips voor het werken in weer en wind.

Leestijd: ± 2 minuten.

Wind kan werken met hoogwerkers onmogelijk maken

Voor het werken met hoogwerkers ligt de hoogst toelaatbare windsnelheid op 12,5 m/s (45 km/h). Dat komt ongeveer overeen met windkracht zes. De details van de toelaatbare windsnelheid is bij iedere hoogwerker na te lezen in de bedieningshandleiding. Als de maximaal toelaatbare windkracht is bereikt moet werken met een hoogwerker worden beëindigd of onderbroken.

Hoe wordt de juiste windkracht gemeten?

“Doorslaggevend is niet de windkracht aan de grond, maar altijd die op werkhoogte. Als niet goed kan worden ingeschat of de huidige windsnelheid het werken op een bepaalde (werk)hoogte mogelijk maakt, moet deze op de desbetreffende werkhoogte gemeten worden”, aldus Gabriëls.

Hiervoor wordt het gebruik van een betrouwbare windmeter beslist aanbevolen. Alleen zo’n apparaat levert betrouwbare gegevens, waaruit conclusies mogen worden getrokken.

“Bevindt de windsnelheid zich op een grenswaarde, of treden er kortstondig heftige windhozen op, moet bij twijfel altijd voor veiligheid en tegen het nemen van risico’s worden gekozen”, zegt Gabriëls.

“Heeft u geen windmeter voorhanden, dan biedt de website van ipaf.nl uitkomst. In een tabel staat heel duidelijk vermeld hoe de windkracht wordt ervaren (bijvoorbeeld bij windkracht 6, zal men moeite hebben met het vasthouden van een paraplu) om zodoende de juiste windkracht zelf in te schatten”.

Voorzichtig na regen

Naast wind brengt ook regen, bij gebruik van hoogwerkers, gevaren met zich mee, ongeacht of het om een korte regenbui of langere regenperiode gaat. “Door de vochtigheid kan de ondergrond doorweekt raken, met verzakkingsgevaar van wielen of steunen tot gevolg. In het ergste geval kan dit ertoe leiden dat de hoogwerker kantelt, met niet te overziene gevolgen voor alle mensen op en onder de hoogwerker”, vertelt Gabriëls.

Bedenk hierbij dat hoogwerkers een niet te onderschatte gewicht hebben en dit gewicht zich, bijvoorbeeld op een ongelijkmatige ondergrond, nog ongelijkmatiger kan verdelen. 

“Maximaal 80% van het totaalgewicht kan bij een ongunstige positie op één enkel wiel of steun komen te staan”, gaat Gabriëls verder. “Afhankelijk van de grootte van de hoogwerker kunnen dit meerdere tonnen zijn.” Haar tip: “Gebruik altijd grote rijplaten die het gewicht van de hoogwerker over een zo groot mogelijk oppervlak verdelen.”

Jaarlijkse instructie!

Ook al is het IPAF-certificaat in Nederland vijf jaar geldig, is het aan te raden dat een werkgever zijn werknemers regelmatig, dat betekent jaarlijks, instructie verstrekt omtrent de veilige bediening van hoogwerkers.

“De instructies hebben tot doel om de in de bedieningstraining opgedane kennis op te frissen”, zegt Gabriëls. “Bovendien wordt er informatie verstrekt over wettelijke en technische vernieuwingen of wijzigingen, bijvoorbeeld in de beveiligingstechniek, de arbeidsveiligheid en bescherming van de gezondheid.”

Want het is duidelijk: de aangeleerde details van de kennis over veiligheid wordt op lange termijn weer vergeten, vooral als er zich lange tijd geen problemen hebben voorgedaan. Wat uiteindelijk ook het doel is, van de training.

Boek nu de jaarlijkse instructie voor uw medewerkers!

Al onze nieuws en blog artikelen

Nieuwste versie My Riwal
Riwal biedt klanten een digitale upgrade met een nieuwe website en een verbeterd klantportaal om hun verhuurervaring verder te verbeteren. Riwal.com en het klantportaal My Riwal combineren een aantrekkelijk design met gebruiksvriendelijke functies. We maken zakendoen gemakkelijk: alle branchekennis en verhuurinformatie is nu toegankelijk op één plek.
Lees meer…
Boels Rental neemt Riwal over
Boels Rental kondigt met trots de geplande overname van Riwal aan. Een gerenommeerd verhuurbedrijf met een rijke historie en expertise in voornamelijk hoogwerkers. De voltooiing van de overname is gebonden aan enkele gebruikelijke voorwaarden, zoals goedkeuringen door de relevante mededingingsautoriteiten.
Lees meer…
Nieuw online platform
Riwal biedt klanten een digitale upgrade met een nieuwe website en een verbeterd klantportaal om hun verhuurervaring verder te verbeteren. Riwal.com en het klantportaal My Riwal combineren een aantrekkelijk design met gebruiksvriendelijke functies. We maken zakendoen gemakkelijk: alle branchekennis en verhuurinformatie is nu toegankelijk op één plek.
Lees meer…